DE UITWERKING


In onderstaande tekeningen worden de uitwerkingen van de ideeën om een leefbare omgeving
te combineren met een hoog rendement energiepark verder uitgewerkt.

‘Energiepark Het Groene Lint = het duurzaam energie winnen van de toekomst’ 

Op naar een duurzaam en klimaatbestendig
Rijnenburg - Rijerscop

De uitwerking

Onderstaand de volgende concept-ontwikkelplannen,
die samen een geheel vormen:
NIEUW Gebruik van geothermische energie 
Het Groene Lint
Wind en Zonnewall
Invelox windturbines
Roeigebied
Overige voorzieningen 

Aanvullingen plan 

Gebruik van geothermische energie 

De kern van de aarde bestaat uit vele duizenden graden warm lava en gesteente. Door radioactieve reacties in het binnenste deel van de aarde blijft het er zo heet. Deze warmte kan gebruikt worden om woningen te verwarmen maar ook om elektriciteit mee op te wekken. De energie opgewekt uit aardwarmte noemt men geothermische energie.

Werking geothermische energie 
Er wordt dmv een boring een vloeistof ingebracht met een lager kookpunt dan water, zodat er eerder stoom ontstaat om de turbines aan te drijven. De geothermische energie wordt op deze manier geheel ondergronds opgewekt.


Optimale plaatsing nabij transformator (in de hoek A12 - A2)


Onderzoek TNO Play Based
Download het Play-based onderzoek Het Groene Lint

Voet en fietspad voorzien van zonnepanelen in het wegdek. In het wegdek zitten warmteleidingen opgeslagen welke aangesloten zijn op warmtepompen, omliggende woningen worden voorzien van warmte.
De route neemt je op educatieve manier mee naar de nieuwste energieontwikkelingen, wind-, en zonnebomen, zonnebanken, windturbine's. Je kan naast de route zien hoeveel energie wordt opgewekt dmv educatiepanelen.
De route wordt  verlicht dmv lantaarnturbines.


Op de meerndijk (parking) komen laadstations voor auto's. 


Langs de gehele route een roeiroute, met aan de waterkant zonnepanelen.

Wind-Zon Wall                      

Door het Groene Lint heen komt de wind/ zon wall te lopen. Uitgangspunt is het parkpergola welke de rietveldprijs heeft ontvangen. Het zou mooi zijn als dezelfde architect dit ontwerp opnieuw onder de loep neemt en hierin windturbines en zonnepanelen opneemt. 
Idee is om het volgende type windturbine te gebruiken: Mowea zie link >
De kleine gaten voorzien van kleine turbines en in de route per circa 30 meter een grote draaibare turbine plaatsen. De richting van de wall zorgt ervoor dat wind "gevangen" wordt en door de gaten worden afgevoerd.
Op de wall komen zonnepanelen.

Invelox windturbine

Je krijgt een toren (met zonnepanelen) waarvan de techniek - het systeem – zich met name onder de grond bevindt. Voordeel: nagenoeg geen geluidsoverlast voor omwonenden en het is goed te onderhouden.
1 Invelox turbine kan 25 MW opwekken (10 stuks totaal). Zie ook deze website >.
Het Invelox systeem is nog in ontwikkeling. In het plan dienen we deze gefaseerd uit te werken.

Geluidschermen voorzien van zonnepanelen  

De geluidswal - A12 en A2 -  wordt voorzien van zonnepanelen. Ruim 18 kilometer!

Als deze goed geplaatst worden, wordt tevens het geluid van het verkeer gereduceerd. Dit is een voordeel voor alle (toekomstige) bewoners van Rijnenburg, Reijerscop, De Meern. 
Het zonnepanelenplan wordt uitgewerkt in goed overleg met BHM solar. 
Om het nadeel van zonnepanelen - piekvermogen- op te lossen worden er accu-opslag huisjes geplaatst - e.e.a. in overleg met Betta Batteries (Nederlands partij met veel ervaring in Duitsland).

Paviljoen Het Groene Lint

In het groene hart staat paviljoen uitkijktoren "Het Groene Lint". Als voorbeeld hiervoor dient ‘De Grote Sniep’. Zie ook de website de grote sniep
Dit paviljoen dient als uitkijktoren voor recreatieve mensen in Het Lint en om windenergie en zonne- energie mee te ontwikkelen.

Dit paviljoen kijkt uit over de nieuwe plas in Reijerscop en bevindt zich naast het strandje. 
Dit paviljoen wordt ‘opgenomen in’ de omgeving door duurzame materialen te gebruiken. In het paviljoen is een educatieve ruimte, welke ook verhuurd kan worden.

Opslag van roeiboten 

Kleine Windmolens in een netwerk   

Het bedrijf Mowea levert windturbines die je kan koppelen in een netwerk. Door het lichte gewicht kun je deze in elke soort frame opnemen.
Voordeel is dat deze bij lage windsnelheden al energie produceren.
Meer informatie over deze windturbines kun je vinden op Mowea.world

Windbomen

New World Wind ontwikkelt innovatieve oplossingen die hoge kwaliteit en betrouwbaarheid, technologie en ontwerp, micro-elektriciteit en meerdere turbines combineren. De Windboom is de eerste biomimetische windturbine die is ontworpen om de kleinste windsnelheden te benutten.


Meer informatie kun je vinden op New World 

Zonnebomen

De Zonneboom is op te vatten als een uitnodiging aan ontwerpers om verder na te denken over een meer vanzelfsprekende én esthetische integratie van solar-technologie in de openbare ruimte.

Iedere boom levert per jaar 3.700 KWh aan elektriciteit.


Lees meer over de zonneboom wurck

Samenwerken

Heb je interesse om mee te participeren in het project? Geef je op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en vermeld wat je voor dit duurzame project zou kunnen en willen betekenen.

Contact ons